tiistai 6. toukokuuta 2008

NOVELLITYYPPEJÄ

Novellit ovat lyhyitä tarinoita, ja kun tarinoita kerran on niin montaa eri tyyppiä, miksei novellejakin olisi. Yleisimpiä ovat:
(HUOM. saattavat risteillä ja mennä päällekkäin. Jokin tarina voi esimerkiksi olla surrealistinen-sisä- ja kehyskertomus-dialoginovelli :D )


Boccacciolainen novelli
Lyhyt, tiivis ja juoneltaan usein yllätyksellinen. Tapahtumien sarjassa on selkeä käännekohta ja loppuratkaisu.

Tsehovilainen novelli ( avoin novelli )
Syntyi boccacciolaisen jälkeen, 1800-luvulla. Ei selkeää juonta tai käännekohtia, esittää tilanteen, tuokion, mielialoja, tunnelmia jne.

Realistinen novelli
Kertoo asioista juuri niin kuin ne ovat, tai ovat ainakin kertojan näkökulman mukaan.

Surrealistinen novelli
Kertoo unenomaisesta ja luonnonlaeista piittaamattoman tarinan, realistisen kerronnan vastakohta. Esim. Franz Kafkan Hiilihangolla ratsastaja.

Sisä- ja kehyskertomusnovelli
Novelli, jossa on ikään kuin yksi tarina raameina, ja sen sisällä useampia tarinoita. Esim. Giovanni Boccaccion Decameronessa kehyskertomuksena on aatelisten pako rutolta ja sisäkertomuksina tarinat, joita he kertovat toisilleen.

Dialoginovelli
Käyttää hyväkseen dialogia eli vuoropuhelua tarinan “syventäjänä” juonen edetessä. Esim. Ernest Hemingwayn Jonkin loppu.

Pastissinovelli
Käyttää hyväkseen jotain toista tarinaa, mutta ei tee siitä pilkkaa tai esiinny hyväksikäyttösuhdetta tietämättä. Esittää jonkin uuden näkökulman alkuperäisestä tarinasta, muuttaa tai jatkaa sitä.
Esim. Jon Scieszkan Tositarina Kolmesta Pienestä Porsaasta

Lyhyt ja fragmentaarinen novelli
Ei yleensä esiinny yksittäisenä, vaan novellisikermän osana. Novelleilla on yhteisenä tekijänä esim. miljöö tai samantyyppiset hahmot.

Proosapalanen (nykyaikainen novelli)
Tsehovilaisen novellin pikkusisko. Ei kerro selkeää juonellista tarinaa, vaan kuvaa hetken tai välähdyksen elämästä.

Ei kommentteja: